Birleşmede Hayatta Kalmanın Yolları

Şirketiniz başka bir şirket ile birleşiyor, satın alınıyor, satılıyor… Peki, size ne oluyor? Hala çalışmaya devam edecek misiniz? Ekibin bir parçası mı olacaksınız, yoksa başka maceralara mı atılacaksınız? Birleşmelerdeki belirsizlik havasında, kendi yolunuzu kendiniz açmalısınız.

Çalıştığım şirket, yakın zaman önce daha büyük bir şirket ile birleşme kararı aldı. Bu her ne kadar ‘birleşme’ adı altında daha yumuşak ve işbirlikçi bir geçiş aşaması olarak dile getirilse de aslında daha çok bir satın alma. Şirketim 200 çalışanı ile yılda birkaç yüz milyon dolar gelir elde ederken; diğer şirket bizim yaklaşık yirmi katımız daha büyük. Tüm BT organizasyonlarını dış kaynak ile hallediyorlar; bizimki ise tamamen şirket içinde hallediliyor. Aslında biz de bundan birkaç yıl önce kendi IT gereksinimlerimizi aynı dış kaynak firması ile karşılamak istemiş, fakat daha sonra şirket içinde kalmasının daha iyi olduğu sonucuna varmıştık. Böylece işleri daha hızlı halledebilecektik ve yüzde yirmi oranında daha az maliyetli olacaktı.

Şirketlerin birleşeceği ilk duyulduğu zaman çalışanlarımdan biri gelip bana “Bu ne demek şimdi? Biz ne yapacağız?” diye sordu.

Ondört yıllık IT kariyerim boyunca ben de bazı birleşme ve satın almalardan geçtiğim için görüş açımı çalışanlarım ile paylaştım. Gittikçe daha çok şirket ekonomik dalgalanmanın içinden çıkmanın yolunu birleşme olarak gördükçe, çalışanların da kendilerini buna hazırlamaları gerekiyor. Burada birkaç hayatta kalma ipucu veriyorum.

En Kötüsüne Hazırlanın
Bir şirketin birleşme veya satın alma yolu ile çalışanlarınıza sahip olmasının olabilecek en kötü sonucu, kovulmaları ve tazminat alamamalarıdır. Fakat çok yüksek olasılıkla işten atılmanız halinde belli bir tazminat verirler. Ayrıca işsizlik maaşı da alabilirsiniz.
Gelecekteki gelirleriniz hakkında görüşünüz sıfır olacağı için faturalarınızı gözden geçirin. Eğer tazminatınız ve işsizlik geliriniz ile faturalarınızı ödeyebiliyorsanız ve bir ay içinde yeni bir iş bulabilecek gibiyseniz, zaten finansal durumunuz hakkında endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok.
Eğer faturaları ödeyemiyorsanız, hangi faturalardan kurtulmanız gerektiğini belirlemeniz gerek. Örneğin kablosuz internet bağlantısı, kablo televizyon, spor salonu üyeliği gibi. Konforlu yaşamanızı sağlayacak şeyler ile yaşamanızı sağlayacak şeyleri birbirinden ayırın. Örneğin üç arabanız, bir tekneniz, iki de daireniz varsa, anında giderlerinizi düşürebilirsiniz. Sahip olduğunuz tüm dünyevi varlıkları hemen satmak zorunda değilsiniz. Fakat gerektiği zaman neden vazgeçeceğinizin bir listesini yapsanız iyi olur. Sonuçta daha çok kazanan değil, daha az harcayan daha zengindir.
Eğer iş arıyorsanız, yeni bir şeyler denemeniz daha iyi olabilir. Eğer ben de bu birleşmede işimi kaybedersem farklı bir şeyler yapmak istiyorum. Örneğin satış kısmını denemek isterim, fakat şu anda böyle bir maceraya atılmam gereksiz.
Tabii ki, eğer zaten işsizsem, en azından denemek için daha çok cesaretim olabilirdi. Ayrıca bir IT hizmet şirketi kurmayı da düşündüm. Kim bilir, belki ekipçe kovulursak hep beraber bu işin altından kalkabiliriz. Şimdiye kadar eski işinden ayrıldıktan sonra bambaşka bir iş kolunda çalışıp gayet memnun olan bir çok kişiyle tanışma fırsatım oldu.

En İyisine Hazırlanın
Böyle bir birleşmede olabilecek en iyi senaryo işinizi korumanız ve başka bir grubu yönetmek (veya aynı grubun genişletilmiş halini) üzere terfi almanızdır. Böyle bir şeyi nasıl kotarabileceğinizi düşünmeniz gerekir. Yeni takımı nasıl yapılandırırsınız? Bütçeyi nasıl toparlarsınız? Hangi uygulama veya sistemleri korur, hangilerini çıkartırsınız? Her şirketin teknoloji alanında neler yaptığını öğrenmek için elinizden geldiğince çok kendinize yatırım yapın.
Her şeyi sorgulayın. Örneğin, düzgün organize edilmiş miyiz? Başka birimler ile birleşmemiz gerekir mi? Şimdiki iş akışım dışında çalışabilir miyim? Bütün bu sorulara yanıt bulabilmeniz gerek. Yüksek ihtimalle başkaları da bu sorulara yanıtlar arıyordur, bu yüzden mutlaka kendi yanıtlarınızın olması gerek.
Paradan nasıl tasarruf edebileceğinizi, hizmetleri nasıl arttırabileceğinizi veya nasıl daha fazla yarar sağlayabileceğinizi belgeleyin. Benim durumumda, IT hizmetlerini içeride vermemizin, dışkaynak kullanmaya göre yüzde yirmi daha ucuza geldiğine dair bir raporum var. Bunların dışında, IT altyapısının farklı ofis boyutlarına göre ne kadar gideri olacağını, birleştiğimiz şirketin kaç ofisi olduğunu ve sonuçlanacak şirketin ne gibi harcamaları olacağını hesapladım. Ayrıca dışkaynak şirketinden aldığım teklif üzerinden, diğer şirketin ne kadar harcama yapıyor olabileceğini de hesapladım.
Özellikle gider tasarrufu ve yeni organizasyonun nasıl işleyeceğine dair tahminlerinizi altını çizerek belirtin. Satın almanın veya birleşmenin detayları yavaş yavaş belli oldukça, sizin de planlarınızı buna göre tekrar gözden geçirmeniz için zamanınız olacak, fakat fikirlerinizin nerden çıktığını ve bu sonuçlara nasıl vardığınızı anlatamazsanız, yarardan çok zarar getirirsiniz.

Vurucu noktanıza hazırlanın
Benim durumumda yeni şirkete yıllık yüzde yirmi oranında IT operasyonlarından kar ettirebilirim. Benim vurucu noktam bu: “Benim yönetmeme izin verin; size yüzde yirmi kazandırayım.”

Yönetim Takımınız Sizin Hazır Olduğunuzu Bilsin
Amacınızın işinizi korumak olduğunu tahmin ediyorum. Eğer böyle değilse, yönetim takımınıza veya müdürlerinize şirketten ayrılmanın sizin için sorun teşkil etmediğini mutlaka söyleyin. Siz yüklü bir tazminat beklerken müdürünüzün sizin işinizi korumanız için can hıraş çaba göstermesi hiç iyi olmaz.
Diğer taraftan, eğer daha fazla sorumluluk almak istiyorsanız, bunu da belirtmelisiniz. Yöneticinize vurucu noktanızdan bahsedin ve nasıl mali tasarruf yapılabileceğiniz, organizasyonun nasıl daha işlevsel olabilecek şekilde yeniden düzenlenebileceğinden bahsedin.

Teknik Belgeleri Güncelleyin
Çok iyi bir vurucu nokta ve çok iyi bir planla bile, yönetici takımınızla görüşme imkanınız olmayabilir. Zaten kendi personel seçimlerini yapmış olabilirler. Birleşmenin veya satın almanın sonuçlarını beklerken sunucu ve şifre listelerini güncelleyin, süreç, izlemek ve felaket planlarını gözden geçirin.
Sadece buna benzer geçiş dönemlerinde de olsa, insanlar sizinle çalışırlarken nasıl birisi olduğunuzu hatırlayacaklardır. Yeni organizasyonun nasıl işlemesi gerektiği yönünde planlar yaptığınızda, bunlar hiç uygulanmasalar bile, yine de hazırlıklı ve profesyonel görüneceğiniz için ekipte kalma şansınız artıracaktır.

Bekleyin!
Her zaman için en zor kısımdır. Dedikodulardan ve spekülasyonlardan uzak durun. Hali hazırda elinizdeki işe yoğunlaşın. Tabii ki neler olacağını beklerken biraz fikir alış verişinde bulunmanın zararı yok, fakat önünüze gelen ilk işe de atlamayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzak Masaüstü Bağlantı Geçmişini Silmek

TERMINAL SERVICES UNLIMITED

Gpupdate Komutu