Geleceğin CIO’larına

Bilişim sektöründeki değişimler kurumlardaki yönetim kademelerinide etkilediler. Çok değil bundan 10 sene öncesine dönüp baktığımızda bilişimciler sadece kendi alanlarından sorumlu kimselerdi. Bu gün büyük işletmelerde, holdinglerde Genel Müdür Yardımcıları arasında Bilgi İşlem Müdürleride yer almakta. Böylelikle Bilgi İşlem Müdürleri varolan iş yapış şekillerine değer katan hatta işin genelinde iyileştirmelere katılan pozinyonlara gelmişlerdir. Son zamanlarda yönetim kademelerinde bir çok kısaltmalarla karışlaşmaktayız. Bunlardan en popüler olanı CEO (Chief Executive Officer). İlk akla gelenleri sıralamak gerekirse :

• COO (Chief Operations Officer)
• CFO (Chief Financial Officer)
• CTO (Chief Technology Officer)
• CIO (Chief Information Officer)

Bizi ilgilendiren elbette CIO. Gerek teknik bilgi birikimi gerekse yönetimsel bilgileri olan kimseler CIO olabilirler. En önemliside bir CIO kesinlikle vizyonel olmalıdır. Şirketini kısa vadede değil uzun zaman dilimlerinde karlı hale getirmeli ve geleceğe hazırlamalıdır. CIO teknik altyapı açısından üstüne düşen görevleri yerine getirmenin yanı sıra yönetimsel anlamda da görevler üstlenmektedir. Yönetimsel görevleri arasında başlıcaları Planlamak ve Organizasyon yapısını sağlamaktır. Yapılacak işi analiz edeler ve sonrasında aşama aşama planlarlar. Ekiplerinin yetkinliklerine göre planlanmış işlerin doğru organize edilmesini sağlarlar. İş akışlarının doğru işlemesi için süreçleri takip ederler ve her aşamada kontrol-denetleme mekanizmasını yönetirler. Böylelikle işlerin doğru ve karlı bir şekilde yürümesini sağlamış olurlar.

Bir CIO’da olması gereken en belirgin özellik liderlik vasfıdır. Bu özelliği sayesinde ekibinin saygısını kazanır ve beraberce başarılı işlere imza atarlar. İletişim becerileride üst düzeydedir. Eleştriye açık olmayan ve öğrenmeye kapalı olan bir kişi asla CIO olamaz. Bencil ve paylaşıma kapalı insanlar içinde aynı durum söz konusudur. Başarılı CIO’ları incelediğimizde hepsinin eleştiriye açık olmasının yanı sıra aynı zamanda iyi birde öğretici olduklarını görmüşüzdür. Kendilerini geliştirirken ekiplerinide geliştirmeye özen gösterirler. Hepsinden önemliside her zaman için “Nasıl yapılır ?” sorusunu soran araştırmacı kişilerdir. Baştada söylediğim gibi aslında teknik bilgi birikimi ile yönetimsel becerilerini birleştirebilen kişiler CIO olmayı hedefleyebilirler.

Günümüzde CIO olmuş tanıdığım insanların profilerine dayanarak şu analizi çıkarttım. Genelde kariyerleri hepsinin küçük yaşta yaptıkları hediye seçimleri ile başladı : Bisiklet mi istersin Atari mi ? . O ana kadar bozup sonrasında içinde ne var diye açıp baktıkları saatleri bunun bir işaretiydi. Bir çoğu Commodore64 efsanesine şahit oldu. Hatta haftasonlarını “kafa ayarı” yapıp sonrasında bitmek bilmeyen oyun yüklemeleri ile geçirdiler. Ama sonunda hep oynadılar. Amiga 500 hayatlarına girdiğinde sabaha kadar oyun oynadılar. Bazıları müzik ile uğraştılar bazıları ilk animasyonlarını yaptılar. Hiç biride iş olsun diye yapılmadı sevdikleri için yaptılar.


Binlerce dolarlara ilk PC’leri alanlarda onlardı. Hayatlarında 33 ile 66’nın farkının yeri diğer insanlardan başkaydı. İlk Internet’e girenler.. 33.600 modemlerden 56K modemlere geçişi bir devrim kabul edenlerde onlardı. Zamanında oyun oynayarak sabahladıkları bilgisayarlar başında bu seferde Internet yüzünden sabahladılar. 80’lerde doğan,büyüyen ve dediğim evreleri geçirmiş dünün çocukları bu günün CIO’ları içlerindeki o heyecanı kaybetmeden sevdikleri işi yapmanın şevkiyle başarıya koşuyorlar.

Yazımın başında da belirttiğim gibi çok değil bundan 10 sene öncesine dönüp baktığımızda Bilgi İşlem Müdürleri kurumların iş yapış şekillerine karıştırılmazdı. O dönemlerde lider sektörler sanayi, perakende,finans, petrol gibi sektörlerdi. CIO’ların varlıkları sonrasında günümüzde en zenginler sıralamasında ilk 10 sırayı Bilişim ve Medya’nın devleri paylaşmakta. Buda bir kez daha CIO gibi bir pozisyonun yaratılmasının ne kadar doğru olduğunu tastikler nitelikte. Kariyerlerinde kendine CIO’yu hedef alanlar için yardımcı olabilecek bir kaç linki sizlerle paylaşmak isterim :

http://www.cio.com/
http://www.cioinsight.com/

Umarım geleceği planlayan lider Bilişim Yöneticileri arasında yer alırsınız. Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uzak Masaüstü Bağlantı Geçmişini Silmek

TERMINAL SERVICES UNLIMITED

Gpupdate Komutu